Mijn herinneringen aan een Volvo 780


Crash Bertone 780 In 1998 ben ik op zoek gegaan naar een Volvo 780. Eerst heb ik vooral gekeken in advertentierubrieken, maar ook via Internet in ItaliŽ en Amerika. Uiteindelijk heb ik eind januari in Amerika voor een redelijke prijs een bruine (maroon) 780 uit 1987 gekocht.

Er moest nog wel het een en ander aan gebeuren, zoals een nieuwe airco, het dak lekte en de achtervering was versleten. In totaal heb ik voor zesduizend gulden aan reparaties laten verrichten, maar toen had ik ook een prima auto. alleen zou de Volvo 780 nog een keer (dat zou ik in november(1999) laten doen) helemaal overgespoten worden maar dan zou hij ook perfect zijn!
Het probleem was echter de verzekering. Niemand wilde hem voor de getaxeerde waarde verzekeren.

GIO deed het niet, omdat volgens hun de auto geen klassieker was. De Volvo 480 wordt echter wel in het verzekeringspakket opgenomen. Volgens de "specialisten" bij GIO is de Volvo 480 zeldzamer en daar bestaat overigens ook een vereniging van.

(Misschien niet onaardig om ook naar de GIO eens een clubblad te versturen!)

Begin juni(1999) heb ik mijn eigen verzekering zo ver gekregen. Dit nadat ik gezegd had mijn andere auto eventueel ergens anders te willen verzekeren. De auto werd tegen taxatiewaarde in dekking genomen.
Ondertussen genoten we van onze auto. Hij reed geweldig zonder enige storing.

Crash Bertone 780 Zeventien juli reed mijn vrouw op een voorrangsweg 300 meter van mijn huis verwijderd. Met een snelheid van 50 km/uur werd onze Volvo 780 inclusief vrouw en vier kinderen, links in de flank gereden.

Mijn vrouw had de auto niet eens zien aankomen.

De bestuurder die het ongeluk veroorzaakte moest ongeveer 60 km/uur gereden hebben en raakte onze auto vol in de deur.
Door deze klap raakte mijn vrouw op de verkeerde weghelft. In een poging een tegenligger te ontwijken, waarin ze overigens in slaagde, gooide ze het stuur om waarna de auto drie keer is omgetold. De auto kwam op zijn dak terecht.

Alle vijf zijn ze er uit gekropen en hadden gelukkig niet meer dan wat schrammen en kneuzingen. Dan ben je blij dat je een veilige auto rijdt.

Crash Bertone 780

In totaal hadden we in vijf maanden 7.000 km (lpg) in de auto gereden. We hopen van de verzekering nog wat meer dan de taxatiewaarde te krijgen. Onze kosten aan de auto waren namelijk veel hoger. Er uit springen wat kosten doen we niet. We doen nu maar even pas op de plaats en kopen een goedkoper ander type Volvo! Was het immers een ander merk auto geweest dan waren ze er toch minder goed van afgekomen. We hebben wel begrepen dat het belangrijk is de auto goed te verzekeren en niet alleen WA, ook al rijd jezelf heel netjes.


text en foto's Hans van Winden, Register Magazine voorjaar 2000

Go To Top of Page