"Spring niet uit de band... met banden"



Spinning Wheels


Een autoband, zo'n dikke, zwarte ringworst, ziet er niet zo sympathiek uit.

Hij wordt dan ook nogal een misprezen door de automobilisten. Er zijn er zelfs die doen alsof ie niet bestaat.

Ten onrechte... Een band is niet alleen uiterst belangrijk voor het komfort en de Veiligheid van de wagen, maar hij heeft ook een niet geringe invloed op het rendement, zowel wat betreft prestaties als wat de zuinigheid in het gebruik aangaat.
Is het uur van de keuze gekomen, dan kun je wel beter enkele specificaties kennen. Het gaat om hier banden, die elk tijdens het rijden een raakvlak met de grond hebben, dat nauwelijks groter is dan een zichtkaart, Zij zijn de band van je wagen met het wegdek.

Het is maar best niet te bezuinigen op hun kwaliteit.
Doe je dat wel, dan staat dat in tegenspraak met je keuze voor een Volvo, een wagen dus die kwalitatief toch wel op een hoger niveau staat inzake veiligheid.
Het is werkelijk noodzakelijk goede banden onder die wagen te hebben.



Leren lezen


Lang geleden kon een klant kiezen tussen een radiaalband en een diagonaalband. Maar de diagonaalband is voorbijgestreefd en is helemaal van de markt verdwenen.
Vandaag de dag is elke goede band radiaal. De Volvo dealers verkopen banden en zijn zeer goed in staat u in te lichten.

Niettemin geven we enkele raadgevingen, die het zullen mogelijk maken voordeel te halen uit hun adviezen. Eerst en vooral deze vraag: hoe moet je een band lezen?

Laten we een voorbeeld kiezen : 185/70 R 14 90 S (het gaat hier om een geldende kodificering; vroeger las je: 185/70 SR 14 185 staat voor de breedte in millimeters va de band 70 wijst op de verhouding tussen de hoogte en de breedte van de band. In dit geval bedraagt de hoogte 70 procent van de breedte. Het is gebruikelijk dit gegeven van de band te noemen.
De verhoudingen of maten kunnen de volgende zijn: 55, 60, 65, 70, 80, 82.

R betekent dat de band van een radiale constructie is
14 staat voor de diameter van de velg in duim.
90 wijst op de maximale gebruiksbelasting.
Als we nu hetb genomen voorbeeld bekijken, dan is 90 = 600 kilo per band, dus 1200 kilo per as.
S is het teken voor de maximum gebruikssnelheid.

Hier dan een tabel voor U, waarvan de snelheden in overeenstemming met met de symbolen af te lezen zijn.

Snelheidssymbool J K L M N P Q

Maximum-
Snelheid km/uur
100 110 120 130 140 150 160



Snelheidssymbool R S T U H V  

Maximum-
Snelheid km/uur
170 180 190 200 210 meer
dan
210
 

Een andere aanduiding op de band kan zijn : "TT" of "Tube Type". Dat wijst er op dat de band met een binnenband moet gemonteerd worden. "TL" of "Tubeless" geeft te kennen dat de band zonder binnenband zal opgelegd worden. Dit laatste type band is dezer dagen het meest gebruikelijk in de originele uitrusting. Er bestaan ook drie bandentypes. Er is de zogenaamde "zomerband" (origineel op uw wagen gemonteerd) en dan heb je nog de "neutrale" band, die de "Band voor alle seizoenen" heet (ook wel 4 seizoenen band genoemd).
Voor meer informatie zie de website http://www.bandenbewaarplaats.nl

Welke afmetingen


Onthoud in de eerste plaats de maten, die door Volvo worden vooropgesteld. Raadpleeg daarom het handboek, dat bij je wagen hoort. Daarin staat te lezen, welke originele bandenmaat er op de wagen moet en welke opties door de bouwer van de wagen worden goedgekeurd. Als je niettemin je wagen wilt uitrusten met banden, die breder zijn dan aanbevolen door Volvo, dan moet je wel enkele belangrijke regels in acht nemen.Eerst en vooral mogen er nooit banden opgelegd worden waarvan de totale diameter groter is dan de originele band. Vervolgens dient nagekeken, of de breedte van de velgen het monteren van bredere banden wel mogelijk maakt. Voor een velg van 5 x 13, waarop een 155 R 13 band zit, kun je een 175/70 R 13 kiezen. Als je daar en tegen een band wil laten opleggen van de 60-serie die breder is, moet je de 185/60 R 14 kiezen, maar die heeft dan wel een velg van 5,5''x 14 nodig.Bovendien moet je ook nakijken of er voldoende ruimte overblijft voor de omwenteling van de wielen zowel vooraan als achteraan, met deze bredere banden. Waarom een bredere band nemen? Voornamelijk omdat hij een betere wegligging garandeert, een sportiever rijgedrag en een hogere snelheid mogelijk maakt. Mag men verschillende types banden op een zelfde wagen monteren? Dat is alvast niet aan te bevelen; het is helemaal verboden, als je rijdt met een HR- of VR-banden (hoge snelheid) of met winterbanden. In elk geval, dien je op éénzelfde as banden van hetzelfde type, van dezelfde structuur en van dezelfde slijtagegraad te laten opleggen.

Welke maat en welke last?


De hoogte van de band kan variëren en je hebt de keuze uit drie maten: Normaal: 155 R 13 (82% van de breedte van de band) 70-serie: 175/70 R 13 (70%) 60-serie: 185/60 R 14 (60%) Hoe lager de band is des te beter is de wegligging. Onthoud in elk geval, dat, als je een band met een kleinere maat neemt dan de originele, het rijgedrag veel harder zal zijn en het komfort eronder zal lijden. Er duikt ook nog een ander gevaar op: de wegligging van de wagen zal aanzienlijk gewijzigd worden. Immers, hoe breder de band is, des te groter is het raakvlak met de grond en des te zwakker is de druk op de grond per vierkante centimeter contact; op een nat wordt daardoor de kans op aquaplaning groter. Eigenlijk mag je nooit de breedte overschrijden, die de autoconstructeur voor de banden heeft voorgeschreven.

"Tube type"of "Tubeless" ?


Waarvoor te kiezen: met of zonder binnenband rijden? Het staat inmiddels wel vast dat de meeste constructeurs hun wagens meten uitrusten met de tubeless banden. Het voordeel daarvan is voldoende bekend. Want we weten dat je dan geen klapband kunt krijgen, als een band lek raakt. Bij een tubeless loopt de band langzaam leeg en dit type band zorgt voor een grotere veiligheid ingeval van een ongeval. Niettemin moeten we onthouden, dat een band zonder binnenband bij reparatie een speciale uitrusting vereist. Bovendien moeten de velgen in onberispelijke staat zijn. Wat te doen met een lekke tubeless? Ongetwijfeld moet je het werkje toevertrouwend aan een specialist. Als de band of de velg erg beschadigd zijn, kan het gebruik van een binnenband de zaak ietwat verhelpen. Ideaal is het niet, maar het is voorzichtiger. Doe je dat niet, vervang dan de velg of de band, eventueel beide.

Wat met de druk en het uitbalanceren


Tyres Raadpleeg andermaal het instructieboekje, Daarin staan zeer precieze gegevens wat dat betreft. Een tip:doe er bij maximumbelasting maar 0,2 bar bij,. En als je iets trekt doe er dan 0,4 bar bij. Wanneer moet je de bandenspanning controleren? -Om de veertien dagen, met behulp van een kleine manometer. - Bandenspanning moet altijd koud gemeten worden, dit wil zeggen wanneer een uur niet meer in bedrijf geweest is, of nadat hij 2 tot 3 kilometer tegen lage snelheid gedraaid heeft. Houd steeds dezelfde spanning aan. Waarom? Onderspanning is allesbehalve gunstig. Een voor 80% opgeblazen band heeft maar een rendement van 85 %. Op 60 % van de normale spanning daalt het rendement tot 45%. Ga je nog lager, dan wordt het risico van oververhitting en van een klapband reëel. Hetzelfde geldt trouwens voor de overspanning. Een overdreven druk vermindert de greep op de weg, leidt tot slippen en breuken veroorzaken. Bovendien leidt overspanning tot een buitenmatige slijtage van het karkas van de band. Vergeet ook niet de bandenspanning van het reservewiel geregeld na te kijken. Voor het komfort is het absoluut nodig, evenzeer overigens voor de veiligheid, de betrouwbaarheid en de levensduur van de wagen, dat de banden uitgebalanceerd worden. Een slecht uitgebalanceerde band geeft destructieve trillingen, die alle onderdelen van de wagen schade kunnen berokkenen. Het uitbalanceren vergt verfijnde uitrusting en oerdegelijke ervaring. Vertrouw die karwei toe aan uw dealer. Kijk geregeld de staat van je banden na. Abnormaal vroege slijtage, onregelmatige en vreemdsoortige slijtage zijn vaak een aanwijzing voor een mechanisch defect: slecht parallellisme, wielvlucht of dwarswiel vlucht van overdreven aard. Te veel speling op lagers of op de besturing, slecht afgestelde remmen. De Volvo dealer zal heel snel een diagnose stellen en een oplossing vinden. Wacht niet tot de banden kaalgesleten zijn om ze te vervangen. Het is een kwestie van veiligheid maar ook van wettelijkheid. Inderdaad, bij wet is bepaald, dat de diepte van de tekeningen niet geringer dan 1mm mag zijn over het hele loopvlak. Maar alleszins dient aangestipt te worden dat deze minimum-diepte (naar de letter van de wet geen heel veilige toestand is. In ons klimaat, met onze regelmatige neerslag, zou tot vervangen moeten overgaan van 2 tot 3 mm. Heb je ook maar de minste twijfel over je banden, aarzel niet: Je Volvo dealer zal je met alle plezier informatie geven.






 Know How 9-1987

Pictures: Uitgave Know how september 1987.

Go To Top of Page