Foto Autoblad 1986


MAATWERK








De samenwerking met Volvo dateert trouwens niet van gisteren.
In 1975 reeds werd een beroep gedaan op het Italiaanse oog voor stijl met de 264 TE en reeds vóór de 780 werd een Volvo-model bij Bertone geproduceerd.
Wij hebben het hier over de aartslelijke 262 C waarover men bij 'de meester' wel kwijt wil dat het helemaal
geen ontwerp van Bertone geweest is maar dat de vervaardiging van de in de States toch vrij gegeerde 'coupé'op dat ogenblik zeer gelegen kwam.

HISTORIEK

Foto Autoblad 1986 Daar in Grugliasco heeft men zijn naam echter met andere dingen gemaakt.
In 1921 kwam namelijk de eerste door Bertone ontworpen wagen op de straten, een raceversie van de Fiat 501.
1954 was een tweede belangrijke datum in de Bertone-geschiedenis.
Van de Alfa Romeo Giulietta Sprint waren oorspronkelijk maar 500 exemplaren gepland, het werden er meer dan 40.000.
Van ambachtelijk atelier werd Carrozzeria Bertone plots een echte konstrukteur,
geen grote maar niettemin één om u tegen te zeggen.
Daarna kwamen tal van ontwerpen, zowel voor de weg als voor de show op de salons, waarbij we u enkele hoogtepunten niet kunnen onthouden:
denken we maar NSU Sport Prinz, de Simco 1000/1200, de Fiat 850 Spider, de Alfa Romeo Montreal om bij de echt geproduceerde wagens te blijven.
Met Lamborghini heeft Bertone steeds een speciale verhouding gehad.
Zowat alle sportwagens van deze legendarische traktorfabrikant dragen het Bertone-zegel,
met daaronder exotische schoonheden als de Miura, de Espada en de Urraco en ook intrigerende 'monsters' als de Countach.
Over Bertone kan ook niet gesproken worden zonder de Lancia 'Stratos' te vermelden,
een hoogst intrigerende wagen die een tijd de rally-scene heeft gedomineerd in de jaren '70.


Foto Autoblad 1986 Nog steeds vormt het ontwerp voor klanten van buitenaf één van de grote taken van de Carrozzzeria (denken we maar aan het ontwerp van de Citroën BX) maar nu worden er ook heel wat wagens geproduceerd bij Bertone.
Van de door hem ontworpen (wondermooie en erg efficiënte) Fiat X1/9 (of waar dacht u dat Toyota zijn MR- idee vandaan had?)
en Ritmo Cabrio verzekert hij nu nog zelf de produktie.
Daarnaast gaat binnenkort de produktie van de door Bertone getekende kadett Cabriolet op volle toeren draaien, met een gemiddelde van 40 wagens per dag betekent.

En tenslotte moet de produktie van het Volvo-vlaggeschip, voorgesteld in Genève in maart 1985, binnenkort ook op volle toeren draaien, namelijk 20 eenheden per dag.
Daarvoor werden zo' 18.000 m² aan de bestaande 70.000 toegevoegd en begint deze kleine constructeur met zijn in totaal 1500 werknemers toch stilaan het etiket van 'KMO' te ontgroeien.


Foto Autoblad 1986
DE 780

In tegenstelling tot de 262 miskleun (althans wat de vormgeving aangaat) werd de Volvo 780 van het ontstaan van de 700-reeks als sluitstuk gepland én werd de Carrozzeria er van in het begin bij betrokken.
Het uiteindelijk ontwerp moest een erg klassieke (maar ook tijdloze) lijn hebben, dat stond prakisch als must in het Volvo-lasten-boek ingeschreven.
Dat men bij Bertone niettemin de omstreden lijnen van de 740 en 760 heeft kunnen wegdenken zonder aan de familieverwantschap erg te raken pleit voor het meesterschap van zijn ontwerpers.
Opdat dit uiterlijk raffinement ook binnenin gestalte kon gegeven worden, werd voor het interieurontwerp eveneens heel wat werk verricht en greep men naar echte kunststukjes. Zo bestaat het houten lijstwerk uit elf lagen beukenhout en één laag iepewortel en is het op een dusdanige manier dubbel gekromd dat het hout eerst 2 jaar(!) moet weken alvorens het kan bewerkt worden. Daarover worden dan7 lagen fijne transparantlak aangebracht.
Voor het "patchwork" van de zetels en wanden is per wagen ongeveer 20 m huid nodig en elke zetel vergt ongeveer 8 maal zoveel handenarbeid
dan gelijk welke andere.


Aangezien men bij Bertone alleen onderstel en motor vanuit Zweden aangevoerd krijgt en de rest ter plekke wordt vervaardigd, en aangezien Volvo op het gebied van de kwaliteit een naam hoog te houden heeft, werden de mensen bij Bertone ook voor een uitdaging gesteld,
Daarom is elke 780 het voorwerp van ontelbare kontroles op de produktielijn en ondergaat ieder eksemplaar vervolgens een test van 20 tot 40 km.



OP DE WEG

Voorafgaand aan ons bezoek bij 'de meester' werden wij in de gelegenheid gesteld enkele honderden kilometer te rijden met de 780-versie die eerst-daags in ons land op de markt moet komen.
U zal zich herinneren dat wij u een tijd geleden in primeur een kennismaking voorstelden met de Itaaliaanse turbodielversie.
Welnu deze uitvoering is enkel voor Italië en Frankrijk betemd.
Hoe eigenaardig het ook mag klinken voor een toch belangrijke dieselmarkt als België, hier is alleen de V6-benzineversie beschikbaar.
Bij nader inzien toch niet zo'n slechte keuze als men weet welke kopersklasse zich hier tot een dergelijke aanschaf laat verleiden.
Het staat hier hoe dan ook minder 'chique'dan in Frankrijk om een luxewagen met diesel te rijden,
terwijl je in Italië gewoon niet 'in' bent als onder de motorkapgeen (turbo) dieselpaarden 'nagelen".
In België winden we de onlangs sterk gewijzigde PRV V6 terug (zie ook de lancering van de Peugot 505 V6) zie zijn 170 pk doorgeeft aan een kracht opslorpende viertraps automaat van Japanse of Duitse makelij.
Het Japanse Borg-Wagner eksemplaar in onze testwagens stoorde ons niet alleen door de krachtopslorping maar ook door het brutale op- of terugschakelen waarmee een enigszins sportieve rijstijl gepaard ging.

Echt sportief kan je deze 780 trouwens nauwelijks noemen, daarvoor geeft ook het onderstel zijn limieten te kennen.
Deze Volvo is dan ook eerder voor het in de grootst mogelijke luxe en komfort afleggen van respektables afstanden.
En mensen die voor dergelijke vorm van vrij exclusief en standingvol transport vallen zullen van de 1,9 miljoen (alles in) die de 780 in onds land moet gaan kosten, ook niet achterover vallen.
Als we hem hier al kunnen krijgen, want we hebben zo het idee dat het vechten zal worden om iedere wagen wanneer hij in de lente van volgend jaar ook op het Noordamerikaanse kontinent wordt gelanceerd.

Foto Autoblad 1986

TECHNISCHE FICHE

Motortype en opstelling : V6, overlangs vooraan
Cilinderinhoud: 2346 cm³
Max. vermogen: 125 kW bij 5400 omw/min
Max. koppel: 240 Nm bij 4500 omw/min
Aandrijving/versnellingsbak: op de achterwielen/4 traps auto-
maat met manueel uitschakelbare overdrive
Stuurinrichting: tandheugelsysteem met bekrachtiging
Ophanging voor/achter: McPhersons/starre as met automatische niveuaeregeling
Remmen: geventileerde schijven V, volle achter, servo, ABS
Lengte/Breedte/Hoogte: 4794/1760/1403 mm
Wielbasis - Spoorbreedte V/A (mm): 2770 - 1470/1460
Leeggewicht: 1510 kg
Topsnelheid: 188 km/h
0 - 100 km/h: 10,2 s
ECE-verbruikswaarden bij 90 km/h : 8,7 l
bij 120 km/h 11,1 l
in de stad : 16,0 l



tekst Tony Verhelle Belgisch blad 'Auto' 21-1986.

Go To Top of Page