Register nummer 1
  "Noorse koelheid en Latijnse Zwier" tentoongesteld in een Romeinse tuin.
  De Volvo 262 C uit 1977 was enkel te verkrijgen in grijs metaal met zwarte
  dakbekleding.25 jaar geleden...


zijkant logo 262    ...stelde Volvo de 262 C voor.In maart 1977 kreeg het autosalon van Genève de wereldprmière van de nieuwe Volvo 262 C. Het gebeurt nogal vaak dat de Zwitserse salon met de eer gaat lopen, een première te mogen verzorgen. Vandaag is dit nog steeds het geval. Volvo verkoos Genève om in maart 2002, de SUV (Sport Utility Vehicle) van Volvo, de XC90, in Europese première voor te stellen. Was het toeval of gewild, de 262C werd aan de wereld getoond in het jaar dat Volvo zijn vijftig jarig bestaan vierde. Een verjaardag die Volvo extra in de verf zette met twee bijzondere jubileummodellen. De 262C was het resultaat van een nauwe samenwerking tusen Volvo's hoofdontwerper Jan Wilsgaard en de Italiaanse koetswerkbouwer Nuccio Bertone. Een combinatie van Noorse koelheid en Latijnse zwier, betitelde de pers het ontwerp van de Coupé.

Foto Go magazine 262 C Jan Wilsgaard
De achterpartij van de eerste reeks ('77 - '78) werd regelrecht overgenomen van de 264 sedan. De "side-markers" op de achterste zijflanken waren verplicht op sommige afzetmarkten zoals de USA.
Jan Wilsgaard, de hoofdontwerper bij Volvo in de jaren zeventig, creëerde de lijnen van de 262 C. Wilsgaard eerste ontwerp was de befaamde Amazon.


"De wensen van de Volvo-stilisten strikt nalevend, heeft de talentvolle Italiaanse designer Bertone de Volvo 264 GLE tot deze 262 C(oupé) omgetoverd. Hoewel het profiel van de Zweedse topberline naar verluid verlaagd werd, gehoudt de coupé nochtans een vrij hoge gordellijn en blinkt hij niet uit door een overdadig groot ruitoppervlak. De 262 C zal hoe dan ook slechts druppelgewijs gebouwd, uitgevoerd en verkocht worden. Het werd immers één in alle opzichten exclusieve vierwieler, die standaard zal geleverd worden met leerbekleding binnenin en een automatische versnellingsbak, gekoppeld aan een zescilinder motor in V die 140 ok Din levert."
Tot zover het berichtje dat "Het laatste Nieuws" de wereld instuurde in maart '77.

Europamodel 262C 1977-1979

De allereerste persfoto die Volvo de wereld instuurde van de 262 C ter gelegenheid van de wereldpremière tijdens het autosalon van Genève in maart 1977.

Het hoge prijskaartje dat de 262 C "sierde" was ook zeer exclusief. Ruim 740.000,- Bef diende in ruil voor een bestelbon op tafel te worden gelegd om de gelukkige eigenaar te worden van Volvo's meest unieke model ooit. Daarmee was de coupé ruim 300.000,- Bef duurder dan de goedkoopste 264 DL.
Niet aleen de naam en faam van Bertone eiste zijn tol op het prijskaartje, maar ook de produktiemethode was toch wel geldverslindend. Naakte koetswerken van het 262 sedan model werden over de weg vanuit Göteborg naar Turijn getransporteerd. Ook de volledige aandrijflijn, motor en onderdelen die de coupé deelde met zijn vierdeurs zustermodel dienden te worden overgebracht van het hoge noorden naar de Italiaanse laars.
De ombouw bij Bertone gebeurde omzeggens volledig met de hand. De beste lederbewerkers toverden uit de soepelste huiden, een bijzonder mooi interieur, dat met het fijnste notenhout werd afgewerkt. Met de 262 C was Volvo niet aan zijn proefstuk toe bij Bertone. Een jaar eerder, startte Volvo bij de Italiaan de productie op van de Volvo 264 TE (Top Executive), een verlengde 264, die bijzonder in trek was bij de partijbonzen van het voormalige Oost-Duitsland.
De coupé bleef tot in 1981 in het Volvo gamma en volgde gedurende de productieperiode de evoluties van het 264 GLE model. Na 6.622 exemplaren zette Volvo een punt achter de 262 Coupé. Een honderdtal vonden een koper in België. Het overgrote deel van de productie vond echter zijn weg over de grote plas. Ondertussn zijn we 25 jaar later en heeft de 262 C de status van oldtimer verdient. De verlaagde verkeersbelasting zal de liefhebber met open armen ontvangen en hopelijk vertaalt zich dit tot een groter aantal Bertone's bij SCCB.


262C van 1979 262C van 1981

De 262 C bovenaan, stelt modeljaar '79 voor. De belangrijkste aanpassing bevindt zich achteraan, met lichten die om de hoek kijken en een verlaagd kofferdekel. Vooraan bemerken we de rechte spoiler. De lichtmetalen velgen zijn eveneens nieuw voor '79. Naast het grijs zijn nu ook goud en zwart beschikbaar als koetswerkkleur.
Onderaan de "zwanenzang" uit de 262 C productie. In 1981 liep die productie op zijn einde. Slechts 912 exemplaren verlieten dat jaar de gebouwen van Bertone in Italië. Een hertekend front met smalle bumpers kenmerken deze laatste reeks. In het interieur valt het nieuwe dashboard op, zoals het werd toegepast in de 240/260 reeks van dezelfde jaar.


text van Paul Malfroot uit "Uitlaat", een uitgave van Swedish Car Club Belgium v.z.w. jaar 2002.

Go To Top of Page