Volvo 780 : boordevol talent


model 780

Bertone...
een naam met faam, synoniem van voornaamheid. De Carrozzeria Bertone bestaat nu 70 jaar (1986).
Zij is een moderne onderneming geworden, alom gekend om de verfijnde en gesofistikeerde produkten die ze aflevert.
Nuccio Bertone zet de traditie voort die door zijn vader in het leven werd geroepen.
Stijl met een grote S blijft het waarmerk van de firma. Zegt Nuccio Bertone: "Goede smaak, voornaamheid en klasse improviseert men niet. Je hebt ze... of je hebt ze niet".
Volvo... een autobouwer die zich op enkele welomschreven marktsegmenten koncentreert, een bedrijf met activiteiten op vele terreinen. De groep Volvo AB bestaat sedert meer dan 50 jaar. Hij staat aan de spits van de technologie. Wat auto's betreft volgt Volvo een eigen weg, een weg die uitmondt in ware topkwaliteit. Volvo's zijn efficiëntere en aangename auto's omdat ze werkelijk ontworpen zijn voor de mens die ermee rijdt.
Volvo en Bertone: twee ondernemingen vol talent. Uit hun samenwerking is een nieuw, uitzonderlijk soort auto ontstaan. De Volvo 780 is een kroonjuweel van het gamma. Het is een wagen die Gran Turismo-kenmerken kombineert met haast unieke intrinsieke eigenschappen. De Volvo 780 is de synthese tussen technlogische meesterschap en een tot kunst gevoel voor elegantie.

Harmonie


Lijnen, kleuren, profiel... de 780 is een verrukking voor het oog. In een heel eigen stijl geeft hij gestalte aan het concept van de tweedeurs berline. Hij ziet eruit als een coupé, maar biedt zoveel binnenruimte dat hij wel degelijk een echte berline is. De 780 biedt plaats aan vier personen. Hij heeft een langgerekt profiel. Met het oog op een optimale wegligging en een zeer hoog komfort werd het zwaartepunt zo laag mogelijk geplaatst. de lichtmetalen wielen zijn geschoeid met laagprofiel banden van maat 205/60 HR7. de voorsteven oogt agressief, maar met klasse. In de spoiler zijn twee mistlichten verwerkt. Ook achteraan is de 780 erg elegant. Er is geen enkel uitsteeksel; zelfs het openen van de koffer geschiedt vanuit interieur.


model 780 De portieren zwaaien open in de hoek die ideaal is voor een vierzitter. Binnenin worden we meteen gekonfronteerd met een "vijf sterren" atmosfeer. Elk stuk leder werd met veel zorg geselekteerd en in harmonie gebracht met het hele interieur. Kostbaar hout werd gebruikt bij de afwerking van het instrumentenbord en voor de deuromlijsting. De zetels zijn elektrisch regelbaar en "onthouden" uw geliefkoosde stand.
Vanzelfsprekend hebben de zetels een ingebouwde verwarming. De hoofdsteunen zijn in de hoogte regelbaar. De zetels brengen de voor de Volvo zo typische optimale kombinatie tussen stevige ondersteuning en komfort.
De uitrusting omvat een hele reeks speciale attenties voor de inzittenden: leeslamp, centrale elektronische portiervergrending, air-conditioning met automatische kontrole van de binentempereratuur, elektrisch bediende ruiten, schuifdak, twee elektrisch regelbare en verwarmde buitenspiegels, interieurverlichting met tijdschakelaar.
De 780 is ook een heus rijdend auditorium. Zijn geluidsinstallatie behoort tot de allerbeste die in een auto verkrijgbaar zijn. voor ongeëvenaarde geluidskwaliteit zorgen hi-fi versterkers van 2 x 60 Watt en 2 x 40 Watt, koaxiale luidsprekers in de portieren, triaxiale luidsprekers in de hoedenplank en een grafische equalizer met zeven frequentiegebieden.
Ook achteraan is het interieur zeer verzorgd ingericht. Men heeft er uitzonderlijk veel ruimte, dank zij het basisconcept van de 780: een rascoupé gebouwd vanuit de filosofie van een merk dat kwaliteit en veiligheid voorop stelt.


Bertone 780

Een nieuwe ervaring

Elk onderdeel van de Volvo 780 is ontworpen om een echte Gran turismo-rijstijl mogelijk te maken.
Zonder dat de motor zich opdringerig toont voelt men elk moment dat hij klaar is om hoge prestaties te leveren. De Volvo 780 is bedoeld om comfort en verfijnt rijgenot te bieden. Hij maakt hoge kruissnelheden mogelijk in alle gemoedsrust. Het ABS antiblokkeersysteem behoort tot de standaartuitrusting. De motor is de nieuwe zescilinder B 280E, die 170 pk ontwikkelt bij 5400 toeren per minuut. Hij is voorzien van een elektronisch injektiesysteem met komputergestuurde ontsteking. Veel aandacht is besteedt aan het bereiken van een hoog rendement in alle rij-omstandigheden. Zo wordt de brandstoftoevoer afgesloten wanneer men de voet van het gaspedaal licht. De motor is uitgerust met een pingeldetektor, waardoor het mogelijk wordt benzine te gebruiken met een oktaangetal van 95 (zonder lood) tot 98 (met lood). De krachtbron levert een hoog koppel, zodat soepel en krachtig optrekken op elk ogenblik mogelijk is.
Rijden met de Volvo 780 is een nieuwe ervaring. De voor Volvo typische eigenschappen van veiligheid, betrouwbaarheid en komfort gaan hier samen met luxe, elegantie en een rijke boorduitrusting.
"De auto biedt één van de meest opmerkelijke voorbeelden hoe vormen hun kulturele expressie kunnen krijgen"

Nuccio Bertone
Bertone780


text en foto's uit uitgave know how September 1986

Go To Top of Page